Vliv faktorů globální dynamiky na hrubý domácí produkt Německa - Tolksdorf, Neriman (2021)
V rámci této diplomové práce se zabývám vlivem faktorů globální dynamiky na HDP Spolkové republiky Německo. Cílem je analyzovat globální faktory, jejich vliv na vývoj HDP, a národní faktory sloužící jako generátory jeho tvorby. Výzkum probíhá na základě globálních indexů, které poskytly dostatek informací a datovou základnu pro aplikační výzkum. Ty byly dále zhodnoceny a propojeny v myšlenkové mapě, systémovém diagramu a provedeném data miningu s příslušnými experimenty. Díky tomu se povedlo odhalit významné statické a dynamické atributy generování HDP a formulovat dynamické hypotézy. Výsledným kvalitativním modelem, na jehož základě dochází k potvrzení stanovených dynamických hypotéz, je diagram kauzálních smyček (CLD). V závěru definuji nejvýznamnější národní i globální faktory ovlivňující stav HDP a zároveň poskytuji na bázi zjednodušeného modelu metodiku řešení této problematiky.