Vliv faktorů globální dynamiky na hrubý domácí produkt Německa - Tolksdorf, Neriman; Voráček, Jan; Činčalová, Simona, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
V rámci této diplomové práce se zabývám vlivem faktorů globální dynamiky na HDP Spolkové republiky Německo. Cílem je analyzovat globální faktory, jejich vliv na vývoj HDP, a národní faktory sloužící jako generátory jeho tvorby. Výzkum probíhá na základě globálních indexů, které poskytly dostatek informací a datovou základnu pro aplikační výzkum. Ty byly dále zhodnoceny a propojeny v myšlenkové mapě, systémovém diagramu a provedeném data miningu s příslušnými experimenty. Díky tomu se povedlo odhalit významné statické a dynamické atributy generování HDP a formulovat dynamické hypotézy. Výsledným kvalitativním modelem, na jehož základě dochází k potvrzení stanovených dynamických hypotéz, je diagram kauzálních smyček (CLD). V závěru definuji nejvýznamnější národní i globální faktory ovlivňující stav HDP a zároveň poskytuji na bázi zjednodušeného modelu metodiku řešení této problematiky.
Vedoucí práce: Jan Voráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses