Právní vědomí studentů středních škol - Novák, Adam (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou právního vědomí a jeho vztahu ke studentům středních škol. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaká je reálná úroveň právního vědomí studentů středních škol. Další cíle práce se zaměřili na nejpřínosnější zdroje informací, celkové rozebrání situace ohledně výuky práva na střední škole a způsoby, jakými může management školy ovlivnit právní vědomí studentů. Teoretická část se věnuje obecně školství, managementu školy, metod vzdělávání a samotnému právnímu vědomí včetně přehledu předešlých výzkumů. V praktické části byl proveden smíšený výzkum, první část (kvantitativní výzkum) byla provedena pomoví dotazníkového šetření. Následovala analýza získaných dat a vytvoření otázek pro rozhovor. Pomocí získaných údajů byl vytvořen komplexní obraz o právním vědomí studentů středních škol a taktéž byl vytvořen systém doporučení pro zkvalitnění výuky a zlepšení právního vědomí.