Vliv firemní kultury na řízení lidských zdrojů - Exner, Jan; Hejda, Jan, 1955-; Král, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Tato práce se zaměřuje na zkoumání názorů řadových pracovníků a manažerů na vliv firemní kultury na různé aspekty v jejich zaměstnání. Cílem práce je zjistit, jestli firemní kultura ovlivňuje řízení lidských zdrojů, a jestli má z manažerského hlediska smysl věnovat jí zvýšenou pozornost. V první části práce je zpracována literární rešerše o firemní kultuře a řízení lidských zdrojů, která má za úkol čtenáře uvést do tématu. V metodické části je popsáno vyhotovení dotazníku a vyhodnocování získaných dat. Zároveň je zde zpracována také etická část práce. Dále jsou odprezentovány výsledky dotazníkového šetření převážně formou grafů a tabulek. V závěru práce jsou shrnuty hlavní poznatky celého šetření a jsou zde uvedeny oblasti firemní kul-tury, které respondenti považovali za nejvíce problematické.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses