Účinnost technické analýzy - Konrad, Danila (2021)
Diplomová práce se zabývá ověřením účinnosti technické analýzy. Začátek práce je věnován vymezení podstaty technické analýzy a jejího vztahu s fundamentální a psychologickou analýzou. Dále jsou uvedeny argumenty, teorie a studie potvrzující nebo popírající účinnost technické analýzy. Zvláštní pozornost je věnována teorii efektivních trhů a její platnosti. Stěžejní část práce je věnována empirickému ověření účinnosti technické analýzy na základě backtestingu automatických obchodních systémů, které jsou vygenerovány na základě genetických algoritmů. V rámci ověření účinnosti technické analýzy bylo provedeno testování statistické významnosti zisků obchodních systémů. Na základě provedených testů bylo stanoveno, že za určitých podmínek je technická analýza účinná.