Finanční analýza města Horšovský Týn - Novák, Patrik (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá provedením finanční analýzy města Horšovský Týn. Cílem práce je zhodnocení současného stavu finančního zdraví města na základě metody analýzy finančních výkazů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce se zabývá veřejným sektorem, rozpočty a účetnictvím. Dále je v teoretické části popsána problematika finanční analýzy. Praktická část práce je zaměřena na provedení samotné finanční analýzy. Obsahuje analýzu rozpočtů, horizontální analýzu, vertikální analýzu a analýzu pomocí finančních ukazatelů za období od roku 2016 do roku 2019. Finanční výkazy z aplikace MONITOR slouží jako primární zdroj informací pro provedení finanční analýzy. Pro srovnání vypočtených hodnot je vybrán vzorek měst s obdobným množstvím obyvatel a velikostí bilanční sumy.