Vývoj potratovosti v České republice - Běloch, Tomáš; Langhamrová, Jitka, 1958-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou potratovosti z pohledu regionů České republiky se zaměřením na potratovost v okresech České republiky. Jedním z cílů diplomové práce je zhodnotit vliv jednotlivých faktorů ovlivňující potratovost s ohledem na nejvyšší dosažené vzdělání, rodinný stav, nebo pořadí dítěte. V teoretické části je podrobná analýza politicko-historického pozadí a analýza legislativního vývoje potratovosti na území České republiky. Dále je v této části popsán vliv antikoncepčních metod na potratovost a identifikace demografických ukazatelů potratovosti. Analytická část diplomové práce se zabývá podrobnou analýzou potratovosti na území České republiky, v jednotlivých krajích a také okresech České republiky. V případě analýzy potratovosti na území České republiky je využito obecné a hrubé míry potratovosti, nebo indexu potratovosti. V analýze jednotlivých regionů České republiky je využito metody nepřímé standardizace, která odstraňuje vliv věkové struktury v populaci. Výsledkem analytické části je identifikace podobností v jednotlivých okresech České republiky pomocí shlukové analýzy.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses