Etické výzvy při podnikání s akciemi na příkladu filmu Vlk z Wall street - Arntz, Michael (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na etiku chování aktérů v obchodních vztazích, především pak na akciových trzích. V této bakalářské práci se jedná zejména o vnímání etiky propojené s filmem Vlk z Wall Street. Cílem této práce je identifikovat etická rizika znázorněná ve filmu a na základě dotazníků, které obsahují odpovědi respondentů na strukturovaný výzkum, zjistit možný dopad takovéhoto filmu i pro širokou laickou i odbornou veřejnost. Bakalářská práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to část teoretickou a část praktickou. Každá z nich je dále rozdělena do podkapitol. V teoretické části se tato práce zabývá definicemi akcií a akciových trhů a také identifikací neetického chování, které se k akciím může pojit. Praktická část je rozdělena do dvou partií.. V první jsou identifikována etická rizika pojící se k filmu Vlk z Wall Street a v druhé partii je zpracován dotazník s uzavřenými i otevřenými otázkami pro respondenti, které se pojí k danému filmu a všeobecnému etickému vnímání. Strukturovaný dotazník byl následně zodpovězen třemi různými skupinami osob, a to studenty Vysoké školy ekonomické, studenty jiných škol a zástupci obchodních korporací, kteří měli nebo mohli mít praktické zkušenosti s obchodováním na akciových trzích.