Kontrola kvality dat v datovém skladu a její reporting - Bergman, Ondřej; Novotný, Ota, 1971-; Fabera, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá řešením datové kvality v rámci datového skladu finanční instituce, kde je hlavním cílem implementace pilotního řešení projektu kontroly datové kvality a návrh jejího budoucího reportingu. V prvních kapitolách se nachází rešerše odborné literatury následované analýzou pojmů spjatých s problematikou, jakými jsou data, způsoby jejich uchovávání, práce s daty a jejich kategorizace. Následně jsou popsány oblasti řízení kvality dat – vysvětleny pojmy data management, data governance a business intelligence. Prostřední kapitola je věnována samotné datové kvalitě, její definici, návaznosti na ostatní odvětví a tvoří tak teoretické jádro pro praktickou realizaci zavedení datových kontrol. Vzávěrečných kapitolách práce je řešena praktická implementace pilotního řešení, nejprve definice samotného projektu a analýza současného stavu datové kvality ve zkoumané instituci doplněná o popis komponent vstupujících do současného řešení monitoringu datové kvality a jejich možnost dalšího využití vrámci námi zkoumaného projektu. Předposlední kapitola plní hlavní cíl této práce, kde nalezneme aplikované řešení znázorněné na příkladu dvou pilotních datových kontrol. V závěru práce se následně nachází návrh budoucího vývoje projektu ve směru úprav struktur a možnosti přidání uživatelsky přívětivých nástrojů zajišťujících dashboarding či alerting.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses