Porovnání úspěšnosti žen a mužů po absolvování vysoké školy na trhu práce v letech 2010 - 2020 - Malíková, Kateřina (2021)
V této bakalářské práci se porovnává úspěšnost vysokoškolských absolventů na trhu práce se zaměřením na rozlišení jejich pohlaví v letech 2010-2020. Teoretická část vymezuje základní pojmy důležité pro zvolené téma práce: nabídka a poptávka trhu práce, nezaměstnanost a její druhy a měření, lidský kapitál a jeho náklady a výnosy, diskriminace, afirmativní akce a výhody a nevýhody absolventů vysokých škol. Praktická část používá statistickou analýzu k prověření dvou hypotéz: čerstvé absolventky vysoké školy jsou na trhu práce úspěšnější než muži, muži jsou v produktivním věku úspěšnější. Úspěšnost na trhu práce je posuzována mírou nezaměstnanosti. Obě hypotézy byly potvrzeny.