Porovnání úspěšnosti žen a mužů po absolvování vysoké školy na trhu práce v letech 2010 - 2020 - Malíková, Kateřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
V této bakalářské práci se porovnává úspěšnost vysokoškolských absolventů na trhu práce se zaměřením na rozlišení jejich pohlaví v letech 2010-2020. Teoretická část vymezuje základní pojmy důležité pro zvolené téma práce: nabídka a poptávka trhu práce, nezaměstnanost a její druhy a měření, lidský kapitál a jeho náklady a výnosy, diskriminace, afirmativní akce a výhody a nevýhody absolventů vysokých škol. Praktická část používá statistickou analýzu k prověření dvou hypotéz: čerstvé absolventky vysoké školy jsou na trhu práce úspěšnější než muži, muži jsou v produktivním věku úspěšnější. Úspěšnost na trhu práce je posuzována mírou nezaměstnanosti. Obě hypotézy byly potvrzeny.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses