Vzdělávání finanční gramotnosti se zaměřením na věkovou populaci do 20 let - Veisová, Kateřina; Rajl, Jiří; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na popsání finanční gramotnosti u mladých lidí v ČR. Nejprve popisuje základní definice, které s finanční gramotností souvisí, a dává je do kontextu České republiky na základě několika výzkumů sestavených jak státními institucemi, tak neziskovými organizacemi. V teoretické části se také bere na zřetel úroveň bankovních produktů přístupných momentálně na trhu, finanční gramotnost je tedy ukázaná i z pohledu rozmanitosti nabídky a bankovního marketingu. Důležitým aspektem je společensko ekonomický vývoj v České republice od roku 1989, kdy se z centrálně řízeného hospodářství přešlo na tržní ekonomiku. Závěrečný oddíl teoretické části se soustřeďuje na děti z dětských domovů a výuku finanční gramotnosti právě u nich. Je v ní zmíněno, proč je z preventivního hlediska důležité výuku finanční gramotnosti zařazovat, a jsou zde popsány podmínky, ze kterých mladí dospělí odchází z dětského domova. Zmiňuji zde i neziskové organizace zabývající se touto problematikou, těm je však věnováno více pozornosti v empirické části. Ta má sloužit jako ukázka praxe v kontrastu s výše sepsanou teorií. Empirická část se skládá z popsání nového projektu od neziskové organizace, která rozvíjí finanční gramotnost v dětských domovech a ze tří rozhovorů, ve kterých lektoři a zakladatel neziskové organizace Mise naděje popisují své zkušenosti v této oblasti.
Vedoucí práce: Jiří Rajl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses