Nástupnictví v rodinných firmách a úspěšné pokračování v rodinném podnikání - Vránová, Štěpánka (2022)
Nástupnictví je jedním z nejvíce diskutovaných a řešených otázek u rodinných firem a není přesně popsán univerzální postup, podle kterého by společnosti měly postupovat. Stále se objevují nové způsoby a řešení generačních obměn, které pomohou společnosti v udržitelnosti na trhu a pokračování v podnikání i po odchodu zakládajícího vlastníka. Cílem práce bylo formou systematické literární rešerše identifikovat oblasti výzkumu během let 2016-2022 v nástupnictví, a to přes citační a bibliografické databáze. Na základě analýzy primárních výzkumů a článků byly určeny 3 základní zájmové oblasti: plánování nástupnictví, chyby při nástupnictví a udržitelnost podniku po provedení generační obměny. Jde o oblasti, kterým se většina výzkumů během vymezeného období věnuje. Součástí vyhodnocení systematické literární rešerše bylo také určení možných témat pro budoucí studie jako rozhodnutí pro plánování nástupnického procesu nebo provedení podobných výzkumů na území České republiky.