Nástupnictví v rodinných firmách a úspěšné pokračování v rodinném podnikání - Vránová, Štěpánka; Kubíček, Aleš; Rosecká, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Nástupnictví je jedním z nejvíce diskutovaných a řešených otázek u rodinných firem a není přesně popsán univerzální postup, podle kterého by společnosti měly postupovat. Stále se objevují nové způsoby a řešení generačních obměn, které pomohou společnosti v udržitelnosti na trhu a pokračování v podnikání i po odchodu zakládajícího vlastníka. Cílem práce bylo formou systematické literární rešerše identifikovat oblasti výzkumu během let 2016-2022 v nástupnictví, a to přes citační a bibliografické databáze. Na základě analýzy primárních výzkumů a článků byly určeny 3 základní zájmové oblasti: plánování nástupnictví, chyby při nástupnictví a udržitelnost podniku po provedení generační obměny. Jde o oblasti, kterým se většina výzkumů během vymezeného období věnuje. Součástí vyhodnocení systematické literární rešerše bylo také určení možných témat pro budoucí studie jako rozhodnutí pro plánování nástupnického procesu nebo provedení podobných výzkumů na území České republiky.
Vedoucí práce: Aleš Kubíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses