Strategická analýza - Velkoborský, Jakub (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou společnosti Pilulka Lékárny a.s. Práce staví na předpokladu stále se zvyšující konkurence v lékárenském odvětví. Klade si za cíl prostřednictvím výsledků dílčích analýz navrhnout strategická doporučení, jejichž smyslem má být odvrácení konkurenčních tlaků a zvýšení tržního podílu zkoumané společnosti. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou shrnuty teoretické poznatky o strategické analýze a jejích metodách. V praktické části jsou pak tyto metody aplikovány přímo na společnost Pilulka Lékárny a.s. Konkrétně se jedná o důkladnou analýzu mikrookolí za užití analýzy odvětví, analýzy konkurence, Porterova modelu 5 sil a mapy konkurenčních skupin. Ta je pak doplněna srovnáním poměrových ukazatelů. Na konci práce je provedena syntéza všech zjištění v přehledné SWOT analýze a jsou navržena strategická doporučení pro management podniku.