Personalizovaný adaptívny slovník ako mobilná aplikácia s využitím React Native - Walter, Nikolas; Karkošková, Soňa; Palovská, Helena, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Táto bakalárska práca sa zaoberá výskumom efektívneho spojenia funkcionality elektronických slovníkov a prekladačov v podobe jednotnej mobilnej aplikácie. Dnešné aplikácie, ktoré majú za úlohu dopomáhať užívateľom pri učení sa nového jazyka sa zaraďujú väčšinou do kategórii prekladačov, slovníkov a hier. Medzi aplikáciami ale chýba efektívne spojenie prekladača a adaptívneho slovníka. Užívateľ napríklad nepotrebuje slovník s každou frázou v cudzom jazyku. Prekladá si práve to čo potrebuje a tieto frázy vytvárajú jeho okruh slov, ktoré v krátkom období používa. Bakalárska práca prv analyzuje možnosti zbierania užívateľských dát na účel zosobnenia terminologického slovníka. Potom analyzuje jednotlivé princípy známych mobilných slovníkov a prekladačov. Na základe analýzy sú vybrané princípy, ktoré bude použité v návrhu aplikácie. Návrh je následne implementovaný pre preklad zo slovenského do anglického jazyka a z anglického jazyka do slovenského a pre uloženie preložených fráz do osobného slovníka. Nakoniec je aplikácia testovaná vzorkou užívateľov, ktorá podľa scenára vykoná test použiteľnosti, aplikáciu ohodnotí pomocou UEQ (dotazník užívateľského zážitku) a poskytne otvorenú spätnú väzbu.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses