Dopady zmien ceny ropy na svetovú ekonomiku - Šifra, Jaroslav (2022)
Priemysel je v značnej miere závislý na rope a ropných produktoch. Ropa nám slúži v doprave, produkovaní energie, výrobe plastov a produkcii mnohých ďalších výrobkov. Cieľom tejto práce je zistiť, či sa nachádza závislosť medzi cenou ropy a ekonomikami Nórska a Venezuely. V teoretickej časti je popísaný vznik a rozdelenie ropy, historické míľniky ťažby, svetový trh s ropou, jeho vývin a vývin ceny ropy. V praktickej časti je sledovaný vzťah ceny ropy a ekonomík Nórska a Venezuely. Sledovaná závislosť je skúmaná pomocou korelačnej a grafickej analýzy. Sledované sú niektoré makroekonomické ukazovatele ako HDP per capita, nezamestnanosť, inflácia a menový kurz. V závere sa nachádza zhrnutie a ohodnotenie práce.