Funkcia poistenia pri riešení environmentálnych rizík - Titková, Denisa; Ducháčková, Eva, 1958-; Panoš, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práca sa zaoberá poistením environmentálnych rizík. Cieľom bolo porovnať slovenský a český poistný trh environmentálnych rizík, dostupnosť k informáciám, poisťovne ponúkajúce tento typ produktu a druhy produktov na jednotlivých trhoch. Práca začína analýzou dostupnosti informácií k tejto téme na jednotlivých poistných trhoch. Druhá časť sa venuje vysvetleniu pojmu environmentálne riziko a následným legislatívnym úpravám v Európskej únii, Českej republike a Slovenskej republike. Podrobne je popísaná smernica 2004/35/ES o zodpovednosti za životné prostredie a náprave škôd na životnom prostredí a jej implementácia do legislatívy štátov. Štvrtá časť sa zaoberá otázkou poistiteľnosti environmentálneho rizika a vysvetľuje, prečo je tento druh poistenia pre poisťovňu neatraktívny. Ďalej sú v nej popísané alternatívne spôsoby finančného zabezpečení. Piata časť analyzuje český poistný trh environmentálneho poistenia, hlavne vývoj na trhu, poisťovne poskytujúce toto poistenie a produkty vyskytujúce sa na trhu. Šiesta časť je venovaná analýze slovenského poistného trhu, vývoja, poisťovniam a produktom na trhu a následné porovnanie s českým poistným trhom.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses