Budoucnost centrálního bankovnictví v ekonomickém systému vyspělých států na základě zhodnocení zkušeností z posledního desetiletí - Stupárová, Lucie; Ševčík, Miroslav, 1958-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Práce se zabývá otázkou funkčnosti celého systému současného centrálního bankovnictví a jeho faktickým vývojem i potenciálními trendy od doby finanční krize. Cílem výzkumu je prostřednictvím analytických metod zhodnotit, zda měnově politické regulační nástroje vybraných světových centrálních bank umožňují pružně a efektivně reagovat na vývoj globální ekonomiky, včetně očekávaných i neočekávaných šoků. Zkoumá, zda si globální ekonomika odnáší z krize cenné zkušenosti, které posilují jistotu finančního světa. Samotné téma připravenosti na výkyvy ekonomického cyklu, endogenní nebo exogenní šoky, nabývá nového významu právě nyní, s příchodem Covid-19. V šiřším hledisku se práce zabývá i možnostmi nahrazení centrálního systému alternativními měnovými systémy. V závěru tak půjde o komplexní příspěvek k diskuzi možných budoucích trendů v oblasti systému centrálního bankovnictví a trhu peněz.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses