Implementace směrnice ATAD ve vybraných státech EU - Čamajová, Martina; Wadurová, Lucie; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá jednotlivými pravidly směrnice The Anti-Tax Avoidance Directive (dále jen „ATAD“) a jejich implementací ve vybraných zemích Evropské Unie (dále jen „EU“). Směrnice ATAD je pokračováním ve stanovení pravidel proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem a vychází z doporučení OECD. Směrnice ATAD obsahuje 5 oblastí, které mají přímý vliv na fungování vnitřního trhu. První část práce je věnována iniciativě proti vyhýbání se daňovým povinnostem, projektu BEPS, balíčku ATAP, a především pravidlům směrnice ATAD. Druhá část práce je věnována implementaci směrnice ATAD ve vybraných zemích EU, kterými jsou Česká republika, Slovenská republika a Lucembursko. Dále následuje porovnání implementace směrnice ATAD do legislativního rámce vybraných zemích. Třetí část práce je zaměřena na vybraná pravidla směrnice ATAD, kde je na modelových příkladech vypočítán dopad implementace nového opatření v dané oblasti, včetně porovnání s pravidly, která byla před samotnou implementací směrnice v České republice. V závěru práce jsou zhodnoceny dopady opatření.
Vedoucí práce: Lucie Wadurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses