Systémy sociálního zabezpečení ve vybraných státech EU - Šimandlová, Lucie (2021)
Práce se zabývá tématem sociálního zabezpečení ve vybraných státech EU a jejich vzájemnou komparací. Práce analyzuje sociální systémy v České republice, Německu a Dánsku. Tyto země byly vybrány s ohledem na jejich historický kontext, kdy německý sociální systém vychází z Bismarckovského modelu a dánský systém z Beveridgovského modelu. Tyto teoretické modely jsou analyzovány v první části práce, kde jsou popsány jejich hlavní prvky, kterými se navzájem odlišují. V druhé části práce jsou systémy analyzovány z dnešního pohledu a jsou zařazovány podle stanovených kritérií do jednotlivých modelů. Analýza byla prováděna s pomocí korelačního koeficientu, který poskytl informaci např. o závislosti výše příspěvků do systému a výše vyplácených dávek při různých úrovních mzdy. Výstupem práce je posouzení, které prvky modelů se v porovnávaných systémech objevují. V německém systému převládají stále prvky Bismarckovského modelu a v Dánsku stále převládají prvky Beveridgovského modelu. Česká republika nemá jasný historický základ, ale s mírnou převahou převažují více Bismarckovské prvky v systému. Toto porozumění a posouzení jednotlivých systémů je důležité především z hlediska koordinace systémů sociálního zabezpečení na úrovni Evropské unie.