Robotická procesní automatizace v účetnictví - Faloutová, Šárka (2021)
Tato diplomová práce se zabývá tématikou digitalizace a souvisejícího využití technologií jako je robotická procesní automatizace v účetnictví či ve finančních odděleních. Cílem diplomové práce je demonstrace automatizačních technik v účetních procesech včetně analýzy získaných benefitů. Evaluace navazuje na teoretické podklady z první části diplomové práce, kde je zkoumán obecný pohled na svět digitalizace a jeho prolnutí se světem finančního účetnictví. Z provedené rešerše vyplývá zjevný trend automatizace finančních procesů a tlak na jejich optimalizaci a nákladovou efektivitu. Na základě praktické analýzy projektu robotické procesní automatizace ve finančním oddělení konkrétní korporátní společnosti vyplynulo, že automatizací pouhých 23 dílčích finančních procesů lze ušetřit ročně 4,3 přepočteného plného pracovního úvazku.