Inovace v pojištění - Hanzlíková, Zuzana (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem inovace v pojištění, přičemž za inovace je pro účely této práce považováno především využívání různých moderních technologií, které se v pojišťovnictví začínají prosazovat jak na úrovni samotných pojistných produktů, tak také v rámci distribuce pojištění, řešení pojistných událostí nebo sběru dat. V teoretickém základu této práce jsou představeny vybrané inovativní přístupy v pojištění, které využívají prostředí online platforem, telematiku nebo také internet věcí. Předmětem empirické části práce je pak analýza inovativních projektů v pojištění, se kterými se lze v současnosti setkat na českém pojistném trhu nebo se kterými se zde bylo možné setkat ještě v nedávné minulosti. Je zde také obsaženo posouzení některých problematických aspektů těchto inovací a zhodnocení jejich významu pro český pojistný trh. Tato část je doplněna ještě dotazníkovým šetřením zabývajícím se postojem respondentů k různým inovativním přístupům jak v konstrukci pojistných produktů, tak v oblasti distribuce pojištění.