Daňové zatížení zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných v České republice - Schůtová, Ludmila; Tepperová, Jana; Friedrich, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Předmětem diplomové práce je kvantifikace dopadu novely zákona o daních z příjmů pro rok 2021 na daňové zatížení závislé a samostatné činnosti, a na rozdíl mezi daňovým zatížením těchto činností. Teoretická část diplomové práce se věnuje zejména legislativní úpravě zdanění zkoumaných činností v roce 2020 a 2021, díky čemuž slouží jako východisko praktické části, ve které je prostřednictvím metody modelových poplatníků a ukazatele průměrné sazby daně provedena komparativní analýza daňového zatížení zkoumaných činností v roce 2020 a 2021. Výsledky ukazují, že zatímco v případě závislé činnosti vedly změny vyvolané touto novelou k významnému poklesu daňového zatížení, v případě samostatné činnosti vedly pouze k mírnému, přičemž v nejvyšších příjmových skupinách došlo k mírnému nárůstu daňového zatížení. Dopad na rozdíl mezi daňovým zatížením zkoumaných činností byl proto taktéž významný.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses