Efektivní zvyšování vlastního kapitálu u akciových společností - Budínská, Sára (2021)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi, jak lze efektivně zvyšovat hodnotu vlastního kapitálu v podmínkách akciových společností. V teoretické části je nejprve obecně charakterizován pojem akciová společnost s důrazem na zákon o obchodních korporacích. Následuje popis jednotlivých položek, z nichž se vlastní kapitál skládá. Velká pozornost je věnována jednotlivým možnostem efektivního zvyšování vlastního kapitálu se zaměřením na zvyšování základního kapitálu přijetím nových vkladů, jakož i možnosti kapitalizace pohledávek, a na příplatky mimo základní kapitál. V praktické části je provedena analýza vkladů vybraného vzorku akciových společností. Zkoumá, kolik společností vykázalo v roce 2019 zvýšení základního kapitálu a jakým způsobem k němu došlo. Dále se průzkum soustředí na to, kolik společností vykazuje příplatky mimo základní kapitál a na jejich podobu.