Kategorizace účetních jednotek a její vliv na účetní závěrku - Havránková, Martina (2021)
Bakalářská práce se zabývá kategorizací účetních jednotek a jejím vlivem na účetní závěrku. Na počátku je definována právní úprava účetnictví v České republice a také účetní principy a zásady. Další kapitola je věnována účetní závěrce a výkazům, ze kterých se skládá. Poté se již bakalářská práce zabývá kategorizací účetních jednotek, směrnicí Evropského parlamentu a Rady a také definicí a přehledem povinností jednotlivých kategorií. V praktické části je bakalářská práce zaměřena na rozbor změn ve vykazování u dvou konkrétních společností. První spadá do kategorie mikro účetních jednotek a druhá do kategorie malých účetních jednotek. V závěru je analyzován praktický vliv zavedení kategorizace a porovnána vypovídací hodnota účetních výkazů.