Financování stavebních strojů - Zábská, Anna (2021)
Tato bakalářská práce je věnována představení tří hlavních typů financování stavebních strojů: úvěr, finanční leasing a operativní leasing. V teoretické části byly shrnuty jejich charakteristiky a specifika, a následně byly rozebrány jejich výhody a nevýhody. Podstatná část byla věnována účetním a daňovým dopadům, kde byly zohledněny i nejnovější úpravy týkající se leasingu a úvěru. Cílem praktické části bylo zhodnocení výhodnosti pořízení stavebního stroje různými způsoby financování. V první části byla provedena komparace všech tří typů financování a k posouzení výhodnosti byla použita metoda diskontovaných výdajů na úvěr a leasing. Druhá část byla zaměřena na rozbor úvěrového financování s dotační podporou ze strukturálních fondů EU. Pro aktuálnost jednotlivých srovnání byla praktická část postavena na reálných datech z období 2020–2021.