Uplatňování výdajových paušálů podnikateli v ČR - Bradnová, Tereza (2021)
Práce se zabývá paušálními výdaji, které jsou jednou ze tří způsobů uplatňování výdajů podnikateli v České republice. Hlavním cílem mé bakalářské práce je analyzovat využití výdajových paušálů v současnosti a porovnat s výsledky z roku 2011. Cíle bylo dosaženo pomocí dotazníkového šetření. V první kapitole jsou popsány způsoby uplatňování výdajů v dílčím základu ze samostatné činnosti. Dále jsou zde popsány výhody a nevýhody paušálních výdajů a také přechody mezi jednotlivými způsoby uplatňování výdajů. V druhé kapitole je popsán vývoj paušálních výdajů od vzniku České republiky po současnost. Ve třetí kapitole je analyzováno, že došlo k mírnému poklesu podnikatelů využívajících paušální výdaje, který je zapříčiněn zavedením horní hranice výdajů, kterou si mohou podnikatelé uplatnit. Dále z dotazníkového šetření bylo analyzováno, že nejvíce využívají paušální výdaje podnikatelé s nízkými příjmy. A také bylo analyzováno, že jsou paušální výdaje nejčastěji využívány v rámci jiné samostatné činnosti. Dále se ukázalo, že podnikatelé využívající paušální výdaje poskytují plnění spíše koncovým spotřebitelům než dalším osobám poviným k dani z přidané hodnoty.