Financování start-upů v teorii a praxi - Řezák, Ondřej (2021)
V souvislosti se zvýšenou popularitou zakládání start-upů narůstá význam pro sledování problematik, které jsou přítomny v každé části životního cyklu start-upu. Cílem práce je proto zprvu přiblížit problematiku financování start-upů z širšího hlediska, aby bylo možné postupně porozumět jednotlivým aspektům financování. Dále se práce soustřeďuje na situaci start-upového prostředí v České republice, kde se v poslední době dostávají start-upy do širšího povědomí veřejnosti. Na problematiku financování navazuje praktická část. Ta má za cíl, pomocí dvou rozhovorů se dvěma zakladateli diametrálně odlišných start-upů, dále zmapovat prostředí start-upů v České republice. V rámci praktické části je také provedena diskuze propojující teoretickou část zabývající se Českou republikou s provedenými rozhovory. Z praktické části vychází najevo, jak odlišné mohou start-upy být v jejich přístupu k financování, a jak odlišně se mohou posouvat v rámci jejich životních cyklů. Dále je také možné vypozorovat, že se i díky novému trhu START a větší dostupnosti inkubátorů a akcelerátorů start-upové prostředí v České republice rozvíjí, což napomáhá vzniku start-upů s globálními ambicemi.