Stárnoucí populace jako zátěž zdravotního systému ČR - Císařová, Klára; Arltová, Markéta, 1970-; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se věnuje problematice stárnutí populace a vlivu demografických změn na financování zdravotní péče. V první části se práce zaměřuje na zhodnocení současného stavu českého zdravotnictví, popisuje zdroje a systém financování a zaměřuje se na vývoj výdajů. Práce obsahuje rešerši odborné diskuse věnující se jednotlivým mechanismům, které ovlivňují výdaje na zdravotnictví a porovnává jednotlivé ukazatele v rámci vybraných států Evropské unie a OECD. Cílem práce je na základě veřejně dostupných dat zanalyzovat vztah mezi výdaji na zdravotnictví a vybranými demografickými a sociálně ekonomickými ukazateli v letech 1993 až 2019. Výstupem práce je konstrukce ekonometrického modelu, který projektuje veřejné výdaje na zdravotní péči v České republice do roku 2040. Projekce bere v úvahu očekávané demografické změny a další faktory ovlivňující růst výdajů, jako je například růst HDP na obyvatele nebo index spotřebitelských cen ve zdravotnictví.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses