Efektivnost kontrolního hlášení - Holubová, Zuzana (2021)
Bakalářská práce se zabývá daňovým opatřením kontrolní hlášení, nástrojem správce daně zavedeným v boji proti daňovým únikům, které plátci DPH v České republice mají povinnost podávat od roku 2016. Hlavním cílem práce je kvantifikovat vliv zavedení tohoto institutu na inkaso DPH. V teoretické části práce, v první kapitole je popsán princip daně z přidané hodnoty, pojem daňový únik a jeho měření, konkrétní daňové úniky na DPH a nástroje, které byly zavedeny v boji proti únikům na této dani. Druhá kapitola se věnuje motivům zavedení kontrolního hlášení a teoretickému podkladu tohoto institutu. V praktické části jsou uvedeny očekávané a skutečné přínosy kontrolního hlášení definované Finanční správou ČR. Pro splnění hlavního cíle je v prvním kroku zobrazen vývoj inkasa DPH ve vybraném období. Podstatou praktické části je analýza odhadu vlivu KH na inkaso DPH. Výstupem je pak vyčíslený vliv kontrolního hlášení na inkaso DPH, který je následně porovnán s očekávanými přínosy.