Dlouhodobá aktiva držená k prodeji v účetních závěrkách - Fridrichová, Helena; Vašek, Libor, 1978-; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
V bakalářské práci se zabývám porovnáním přístupů IFRS a českého účetnictví v oblasti dlouhodobých aktiv určených k prodeji. V teoretické části popisuji nejdříve historii a cíle mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS), související koncepční rámec a obecně metodiku oceňování. Dále v teoretické části práce rozebírám problematiku dlouhodobých aktiv určených k prodeji, jejich definici, kritéria pro klasifikaci, vykazování a zveřejňování v účetních závěrkách, a také se znovu podrobněji věnuji oceňování podle standardu IFRS 5, který tuto oblast upravuje. Poslední část teoretické práce jsem zaměřila na rozbor české legislativy s ohledem na oblast dlouhodobých aktiv určených k prodeji. V praktické části práce se pak zaobírám analýzou účetních závěrek několika společností vykazujících podle pravidel IFRS a jedné účetní závěrky sestavené podle českých účetních předpisů. Výsledky této analýzy poté používám pro porovnání přístupů IFRS a české legislativy, a vyvozuji závěry ohledně výhod a užitečnosti informací vyplývající z požadavků IFRS 5.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses