Mzdové účetnictví, změny v roce 2021 a zpracování mezd programem Helios Orange - Kolek, Vít (2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnání finančních dopadů pro různé skupiny (zaměstnanci, zaměstnavatelé, stát) způsobené vlivem legislativních změn k 1. 1. 2021 v oblasti mzdového účetnictví. V teoretické části se práce zabývá souvislými znalostmi potřebnými ke správnému zpracování mezd. V této části text pojednává o pracovněprávních vztazích, osobní a mzdové evidencí. Dalším obsahem jsou formy odměňování, u kterých autor vysvětluje, z jakých složek čistá mzda vzniká. Stěžejní kapitola této práce se zabývá daní z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a odvody na sociální a zdravotní pojištění, hlavně změnami v legislativě, které vešly v platnost k 1. 1. 2021. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na zaúčtování mzdových operací ve finančním účetnictví. Praktická část porovnává finanční dopady způsobené vlivem legislativních změn pro zaměstnance, zaměstnavatele a stát, s velmi pozitivním výsledkem pro zaměstnance, neutrálním pro zaměstnavatele a velmi negativním pro státní pokladnu. Druhá část praktické části představuje základní kroky zpracování mzdy konkrétního zaměstnance programem Helios Orange.