Analýza faktorů ovlivňujících zapojení osob ve věku 55 a více let na trhu práce v ČR a ve Španělsku v letech 2007-2020 - Kolářová, Andrea; Zubíková, Adéla; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce analyzuje faktory ovlivňující zapojení osob ve věku 55 a více let na trhu práce v letech 2007-2020 v ČR a ve Španělsku. Vyšší zapojení osob ve věku 55 a více let může být jedním z efektivních řešení negativních dopadů stárnutí populace typického pro většinu vyspělých zemí současného světa, a to zejména s ohledem na udržitelnost penzijních systémů. V teoretické části je představen komplexní přehled jednotlivých faktorů majících vliv na míru zaměstnanosti osob starších 55 let identifikovaných v dosavadním výzkumu. Praktická část zkoumá tři vybrané faktory, a to sociální zabezpečení, zdravotní stav starší populace a její terciární vzdělanost. Práce vyhodnocuje platnost následujících hypotéz. Za prvé, růst průměrného důchodu je negativně korelován s mírou zapojení osob ve věku 55 a více let na trhu práce v ČR a ve Španělsku v letech 2007-2020. Za druhé, vyšší úroveň vzdělání je pozitivně korelována se zapojením osob dané věkové kategorie na trhu práce v letech 2007-2020 ve sledovaných zemích. A za třetí, stav zdraví je pozitivně korelován s mírou zapojení osob ve věku 55 a více let na trhu práce. K potvrzení či zamítnutí hypotéz je napříč prací využita literární rešerše a v praktické části komparativní a regresní analýza. Výsledky regresní analýzy v případě ČR potvrzují hypotézu č. 2 a č. 3. V případě Španělska je potvrzena hypotéza č.1 a č. 2.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses