Vliv politiky ČNB na výnosnost investice do nemovitosti v České republice v období 2003–2020 - Jebavý, Jan (2021)
Tato práce testuje vliv měnové politiky České národní banky na výnosnost investice do hypotečním úvěrem financované nemovitosti za období 2003–2019. Financovaná nemovitost je reprezentována hypotetickým bytem v Praze s průměrnou cenou za m2. Sledované období je rozděleno do 3 etap. Nejprve práce zkoumá roky 2003–2019, následně 2013–2019 a jako poslední období mezi roky 2003–2019. Vzhledem ke komplexnosti a složitosti daného tématu je nejprve uvedena teoretická část. V ní je čtenář prostřednictvím faktografické rešerše seznámen se základními principy probíraných témat. Dále se práce zaměřuje na porovnání výnosnosti zmíněné investice do nemovitosti s alternativními aktivy. Ty jsou zastoupeny košem akciových titulů v rámci PX Indexu a desetiletými státními dluhopisy České republiky. U propočtu výnosnosti investice do nemovitosti a akcií je využita metoda časového srovnávání. Výnosnost dluhopisů je počítána pomocí složeného úročení. U investice do nemovitosti se předpokládá využití cizích zdrojů ve výši 80 % z ceny nemovitosti. Ukazuje se, že největšího výnosu dosáhli investoři ze srovnávaných aktiv ve sledovaném období investicí do nemovitosti. Praktická část této práce uvádí, že v období mezi lety 2013–2019 dosáhla výnosnost investice do bytu v Praze s využitím cizích zdrojů průměrného zhodnocení 14,05 % p.a. Hlavním cílem praktické části bakalářské práce bylo testování hypotézy, že „uvolněná měnová politika ČNB umožnila realizaci významných výnosů z pákového investování do nemovitostí v ČR v období 2003–2020.“ Vzhledem k chybějícím datům analýza končí rokem 2019. V rámci sledovaného období nebylo možné prokázat pravdivost uvedené hypotézy.