Ochrana spotřebitele na úvěrovém finančním trhu v kontextu zpracování osobních údajů v registrech klientských informací - Rajl, Jiří; Dvořák, Petr, 1960-; Teplý, Petr, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Regulace úvěrového trhu v České republice prochází řadou změn ve vazbě na vývoj evropské legislativy. Mnoho regulatorních tendencí směřuje ke zvyšování ochrany spotřebitele, který je ve slabším postavení oproti institucím, které regulaci podléhají. Mezi základní povinnosti, které úvěrové finanční instituce musejí dodržovat, je dostatečné ověřování úvěruschopnosti spotřebitelů. Předložená disertační práce se v tomto kontextu zaměřuje na charakteristiku úvěrových registrů, jako nástroje pro plnění právních povinností poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, ochranu dlužníků před předlužením, samoregulační aktivity a zhodnocení regulatorní úlohy České národní banky. V praktické části práce nabízí analýzu vývoje osobních bankrotů v porovnání s legislativními možnostmi oddlužení ve Spojených státech amerických, kde má tento institut dlouhodobou tradici. Dále je zpracována analýza dat z Insolvenčního rejstříku pomocí vícenásobné lineární regrese s cílem detekovat faktory, které ovlivňují výši přihlášených pohledávek vůči dlužníkům, kteří prochází osobním bankrotem.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations