Vliv systému měření výkonnosti a odměňování na pracovní chování, motivaci a výkonnost - Knorová, Kateřina (2021)
Předmětem výzkumu disertační práce je vliv systému měření výkonnosti a odměňování na výstupy v pracovním prostředí – motivaci a výkonnost. Cílem práce je hlouběji porozumět působení systému měření výkonnosti a odměňování na pracovní chování a identifikovat faktory, které toto působení ovlivňují. Výzkum je zaměřen interdisciplinárně a propojuje poznatky z oblasti manažerského účetnictví a managementu s výzkumem v oblasti psychologie a pracovní motivace. Teoretická část práce shrnuje rozsáhlou literární rešerši, která porovnává teoretická východiska a závěry dosavadního výzkumu ve zkoumané oblasti. Cílem empirického výzkumu je identifikovat a podrobněji charakterizovat faktory, které ovlivňují působení systému měření a hodnocení výkonnosti a systému odměňování na pracovní úsilí a výkonnost. Přitom je posuzován vliv nejen na úroveň pracovního úsilí, ale současně na jeho nasměrování v souladu s celofiremními cíli. Pro empirický výzkum byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu formou případové studie ve vybrané firmě. Pro sběr dat byly využity metody analýzy dokumentů, a především strukturovaných hloubkových rozhovorů. Celkem bylo realizováno 26 strukturovaných rozhovorů. Cílem strukturovaných interview s vybranými zaměstnanci napříč rozdílnými odděleními a hierarchickými úrovněmi bylo detailně porozumět vlivu, vnímání a důsledkům využívaných systémů hodnocení výkonnosti a odměňování. Výzkum byl zaměřen na získání pohledu z pozice hodnocených zaměstnanců i manažerů – hodnotitelů. Na základě analýzy odpovědí oslovených zaměstnanců byly rozpoznány klíčové faktory ovlivňující vnímání a dopad používaných systémů měření výkonnosti a odměňování. Bylo prokázáno, že při posuzování efektivnosti zmíněných systémů je nezbytné zvažovat nejen charakteristiky