KOMPARACE TEORIÍ KARLA ENGLIŠE S TEORIEMI RAKOUSKÉ ŠKOLY - Koderová, Jana; Kindlová, Eva, 1957-; Bažantová, Ilona, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Karel Engliš (1880-1961) patřil v období první republiky k významným ekonomům své doby.Pro odvozování ekonomických teorií vychází z Kantovské filosofie. Vedle kauzálního přístupu k vědě, který se používá při vědách přírodních, a přístupu normativního staví přístup teleologický, ze kterého logicky odvozuje ekonomické teorie. Engliš vychází z rakouské školy při odvození teorie hodnoty a relativní ceny. Na stranu druhou odmítá základní pilíře této školy, metodologický subjektivismus a částečně i individualismus. Liší se také rozdílným přístupem k nákladům, to je také důvodem, proč byl odpůrcem teorie nákladů obětované příležitosti rakouské školy
Vedoucí práce: Eva Kindlová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; metodologie; teleologie; teorie hodnoty; bakalářské práce; methodology; teleology; theory of value; bachelor's theses