Společenská odpovědnost firem a její uplatňování v České republice - Kunz, Vilém, 1974- (2008)
Doktorská práce se zaměřuje na problematiku uplatňování společenské odpovědnosti firem v České republice. Práce je rozdělena do 9 kapitol. První kapitola je úvodem do problematiky společenské odpovědnosti firem a zdůrazňuje aktuálnost tohoto tématu. Ve druhé kapitole je zdůvodněna volba tématu práce, jsou zde stanoveny hlavní cíle práce a hypotézy. Rovněž jsou zde popsány metody, jež jsou použity při zpracování práce. Ve třetí kapitole jsou formulována teoretická východiska, která se vztahují k problematice společenské odpovědnosti firem. Pozornost je zde věnována vymezení a vývoji konceptu společenské odpovědnosti firem, hlavním charakteristickým znakům CSR, teorii stakeholderů. Součástí této kapitoly je i zhodnocení uváděných argumentů pro a proti společenské odpovědnosti firem, včetně hodnocení vazby CSR na udržitelný rozvoj. Teoretická východiska jsou doplněna o některé významné aktivity EU na poli CSR, jež významně přispěly k prosazování a rozvoji myšlenek CSR. Náplní čtvrté kapitoly je analýza dosavadních výzkumů k problematice CSR realizovaných v České republice či v sousedních zemích. Pátá kapitola je věnovaná vlastnímu empirickému výzkumu, který byl realizován mezi představiteli podnikatelského sektoru v České republice. Je zde formulován výzkumný problém, stanoveny cíle výzkumu a uvedeny metody použité při výzkumu. Dále je popsán vlastní výzkum a značná pozornost je věnována analýze a vyhodnocení výsledků výzkumu. Náplní šesté kapitoly je návrh na vytvoření systémových podmínek pro rozšíření CSR v České republice. V sedmé kapitole je ukázán na konkrétním příkladě přístup průmyslového podniku (Mostecká uhelná a.s.) k uplatňování CSR. V osmé kapitole je formulován návrh postupu pro implementaci CSR do firemní praxe. Devátá kapitola tvoří závěr doktorské práce. Je zde