Globální problém populační se zvláštním zaměřením na rozvojové země - Jurníčková, Lenka (2008)
Práce se zabývá problematikou populace v rozvojových zemích, stručně charakterizuje globální problém poulační i obecně, přibližuje jeho význam, popisuje jeho historický i pravděpodobný budoucí vývoj. Podrobnšji se však věnuje jeho specifické podobě v rozvojových zemích, analyzuje příčiny jeho vzniku a důsledky, rozvádí současnou situaci a hodnotí možná řešení