Externí zdroje financování akciových společností v České republice - Urbanová, Kristýna; Pevná, Jana; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Cílem této diplomové práce je zjistit přístup velkých akciových společností k využívání externích zdrojů financování se zaměřením na dluhopisové a uvěrové financování v závislosti na charakteristice odvětví. Pro naplnění cíle jsou navrženy dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka řeší, jaký vliv má odvětví podnikání na preferenci externích zdrojů financování (vlastních i cizích). Druhá výzkumná otázka se zabývá vlivem novely zákona č. 190/2004 Sb. o dluhopisech, na vývoj úvěrového a dluhopisového financování akciových společností v analyzovaném období 2017 až 2020. Pro zodpovězení první otázky je provedena vertikální analýza pasiv pro odvětví A-F a zhodnoceny rozdílné přístupy k využívání externích zdrojů. Pro zodpovězení druhé výzkumné otázky je analyzován vývoj úvěrů a dluhopisů, dále je provedena korelační analýza dluhopisového a úvěrového financování za pomocí Pearsonova korelačního koeficientu.
Vedoucí práce: Jana Pevná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses