Místní poplatky jako zdroj příjmů obcí - Tichá, Kateřina (2022)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním důvodů, které vedou města a obce k (ne)zavádění, případně zvyšování/snižování místních poplatků u vybraného vzorku obcí a měst Středočeského a Jihočeského kraje v letech 2016 až 2020. Teoretická část se věnuje příjmům územních rozpočtů včetně jejich rozdělení, dále popisu jednotlivých druhů místních poplatků a daňové pravomoci obcí u těchto poplatků. Praktická část se zaměřuje u zkoumaných měst a obcí na jimi zavedené místní poplatky, příjmy z nich získané a také na důvody provádění změn jejich sazeb. Součástí praktické části je rovněž analýza poplatkové efektivnosti výběru místních poplatků. V závěru práce jsou vyhodnoceny zjištěné výsledky a navržena doporučení.