Komparace výkonnosti ziskových a neziskových organizací - Omelka, Štěpán; Hajdíková, Taťána; Pažitný, Peter, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Tato diplomová práce řeší komparaci výkonnosti ziskových a neziskových orga-nizací. Jejím cílem je prozkoumat způsoby měření výkonnosti nemocnice zřizované jako nezisková organizace a stanovit si kritéria, která umožní komparaci s nemocnicí zřizovanou jako obchodní firma. Práce zkoumá možnost statistic-kých modelů Data Envelopment Analysis, Stochastic Frontier Analysis a Ordinary Least Squares pro hodnocení výkonnosti nemocničních zařízení. Aplikační část využívá Data Envelopment Analysis k výkonnostnímu srovnání datového souboru, jenž zahrnuje celkem 46 nemocničních zařízení, z nichž je 23 zřízeno jako nezisková organizace a 23 jako akciová společnost. V závěru je provedena samotná komparace na základě stanovených parametrů a interpretace výsledků, ke kterým autor během výzkumu došel.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses