Státní kapitalismus v Mexiku - Matušíková, Kateřina (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá státním kapitalismem v Mexiku. První kapitola popisuje státní kapitalismus obecně. Nejprve je popsána historie a vývoj státního kapitalismu, jeho definice, výhody a nevýhody a používané nástroje. Závěr první kapitoly se zabývá vývojem mexického hospodářství od počátku 20. století. Ve druhé kapitole je teorie z první kapitoly aplikována na Mexiko. Konkrétněji se druhá část práce zabývá státními společnostmi a státními suverénními fondy. This bachelor thesis is about state capitalism in Mexico. The first chapter describes state capitalism in general. Firstly, it deals with the history and evolution of state capitalism, its definition, advantages and disadvantages and the tools that it uses. The closing part of the first chapter focuses on the development of the Mexican economy since the beginning of the 20th century. In the second chapter, the theory is applied to Mexico. More precisely, the second part of the thesis is focused on state companies and sovereign wealth funds in Mexico.