Srbsko jako ekonomický tygr Balkánu - Bumbová, Zuzana (2022)
Cílem bakalářské práce je zjistit, zda lze Srbsko označovat jako ekonomického tygra Balkánu, tedy zda mělo výrazné změny či zlepšení makroekonomických ukazatelů jako HDP, nezaměstnanosti nebo přímých zahraničních investic. První část práce popisuje země, které v minulosti ekonomickými tygry byly. Důraz je kladen zejména na jejich charakteristiku a strukturální reformy, jimiž tohoto rychlého ekonomického růstu a prosperity dosáhly. Na základě těchto poznatků je vysvětlen pojem „ekonomický tygr“. Druhá část práce je zaměřena na ekonomický vývoj Srbska a které skutečnosti svědčí pro, nebo proti jeho označení za „ekonomického tygra Balkánu“. Je zde obsažena analýza ekonomické situace Srbska před rokem 2000 a po roce 2000, na jejímž základě se došlo k závěru, zda je Srbsko opravdu ekonomickým tygrem Balkánu, nebo není.