Zapojení České republiky do globálních hodnotových řetězců na příkladu strojírenského průmyslu - Tomanová, Karolína (2022)
Diplomová práce zpracovává téma globálních hodnotových řetězců (GVC) a zaměřuje se na zapojení České republiky do GVC na příkladu strojírenského průmyslu. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje teoretickému představení konceptu a popisuje hlavní pojmy týkající se této problematiky a vybraná východiska trendů, které v současnosti ovlivňují směřování modelu. Druhá kapitola vymezuje základní specifika strojírenského průmyslu a zabývá se datovou analýzou orientovanou na geografické rozložení trhu strojírenského průmyslu z hlediska strojírenské produkce, exportu a přidané hodnoty. Třetí kapitola se zaměřuje již specificky na postavení strojírenského průmyslu České republiky v GVC a propojuje závěry z datové analýzy s empirickými zkušenostmi českých podnikatelských subjektů, které byly získány prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů.