Zapojení České republiky do globálních hodnotových řetězců na příkladu strojírenského průmyslu - Tomanová, Karolína; Vlčková, Jana; Sankot, Ondřej, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práce zpracovává téma globálních hodnotových řetězců (GVC) a zaměřuje se na zapojení České republiky do GVC na příkladu strojírenského průmyslu. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje teoretickému představení konceptu a popisuje hlavní pojmy týkající se této problematiky a vybraná východiska trendů, které v současnosti ovlivňují směřování modelu. Druhá kapitola vymezuje základní specifika strojírenského průmyslu a zabývá se datovou analýzou orientovanou na geografické rozložení trhu strojírenského průmyslu z hlediska strojírenské produkce, exportu a přidané hodnoty. Třetí kapitola se zaměřuje již specificky na postavení strojírenského průmyslu České republiky v GVC a propojuje závěry z datové analýzy s empirickými zkušenostmi českých podnikatelských subjektů, které byly získány prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses