Regulace lovu velryb jako mezinárodní režim - Sobotková, Anna (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na mezinárodní režim lovu velryb. Hlavním cílem práce je charakterizovat světové prostředí komerčního lovu velryb jako mezinárodní režim, zmapovat jeho dynamiku a zjistit, jak se režim změnil. Jako podklad pro hodnocení dynamiky režimu tato práce používá publikace od Orana R. Younga, který se zabývá dynamikou mezinárodních režimů a své poznatky přímo aplikuje na režimy týkající se životního prostředí nebo přírodních zdrojů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola obsahuje teoretické uchopení mezinárodních režimů. Druhá kapitola se zabývá poznatky ohledně dynamiky režimů a faktory způsobující tuto dynamiku. Třetí kapitola práce aplikuje na režim lovu velryb vlastnosti mezinárodních režimů a tento režim následně charakterizuje. Čtvrtá kapitola mapuje vývoj a dynamiku režimu od jeho počátku v 1. polovině 20. století až do současnosti.