Regulace lovu velryb jako mezinárodní režim - Sobotková, Anna; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na mezinárodní režim lovu velryb. Hlavním cílem práce je charakterizovat světové prostředí komerčního lovu velryb jako mezinárodní režim, zmapovat jeho dynamiku a zjistit, jak se režim změnil. Jako podklad pro hodnocení dynamiky režimu tato práce používá publikace od Orana R. Younga, který se zabývá dynamikou mezinárodních režimů a své poznatky přímo aplikuje na režimy týkající se životního prostředí nebo přírodních zdrojů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola obsahuje teoretické uchopení mezinárodních režimů. Druhá kapitola se zabývá poznatky ohledně dynamiky režimů a faktory způsobující tuto dynamiku. Třetí kapitola práce aplikuje na režim lovu velryb vlastnosti mezinárodních režimů a tento režim následně charakterizuje. Čtvrtá kapitola mapuje vývoj a dynamiku režimu od jeho počátku v 1. polovině 20. století až do současnosti.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses