Porovnání vybraných investičních nástrojů v rámci kapitálových a kryptoměnových trhů - Adamec, Jakub (2022)
Tato diplomová studie se zaměřuje na analýzu a porovnání jednotlivých investičních nástrojů v rámci kapitálových a kryptoměnových trhů pomocí teorie portfolia a následně optimalizuje investiční rozhodování jedince. Dílčím cílem první kapitoly bude seznámit čtenáře s hlavními proudy teorie portfolia, důraz bude kladen na Markowitzův a CAPM model. Souhrnná kapitola kapitálové a kryptoměnové trhy seznámí čtenáře s historickým a současným vývojem obou trhů. Cílem kapitoly bude vysvětlit a popsat základní finanční instrumenty, které investor může obchodovat, či držet na kapitálových a kryptoměnových trzích. Poslední a stěžejní kapitola je empirická studie, která má za cíl propojit a porovnat vzájemně mezi sebou vybrané finanční instrumenty a stanovit nejvhodnější strategii při volbě konkrétního investičního portfolia. Součástí této studie je analýza historického a očekávaného výnosu, dále je to rozptyl, směrodatní odchylka, korelace, koeficient beta a riziko portfolia.